2 Şubat 2007

İlaç fiyatları ucuzluyor

Sağlık Bakanlığı piyasadaki ilaçların beşte birinde fiyat indirimi sağlayacak bir uygulama başlatıyor. Bakanlık bu amaçla 2004 yılında çıkardığı İlaç Fiyat Kararnamesi'ni değiştiriyor. Değişikliğin ilaç harcamalarında da tasarruf sağlayacağı belirtiliyor.
 
İlaç fiyatlarına yeni indirim geliyor. İlaç Fiyat Kararnamesi'nin değiştirilmesiyle piyasadaki ilaçların yüzde 20'sinde fiyat indirimi sağlanacak. Eş değer ilaç uygulaması ise genişletilecek.

Bakanlığın yeni başlatacağı uygulamayla ilaç fiyatları belirlenirken Avrupa'daki en ucuz 5 değil, 10 Avrupa ülkesi referans alınacak.

Jenerik ilaçlar daha önce orijinal ilacın yüzde 80'i kadar fiyat gösterebilirken, bu oran yüzde 72'ye indirildi. Bu sayede jenerik ilaçlar piyasaya daha ucuza verilebilecek.

Bakanlık tasarruf kapsamında eşdeğer ilaç uygulamasını da genişletiyor. Yapılan çalışmada yaklaşık 400 ilacın eşdeğeri tespit edildi. Böylece piyasada eşdeğeri olan ilaç sayısı bin 500'e çıkarıldı. Eşdeğer ilaç uygulamasına göre devlet, aynı etken maddelere sahip ilaçlardan en ucuzunu ödüyor.

Kararnamedeki değişikliğe olumlu bakan Türk Eczacıları Birliği, fiyat düşüşlerinin yaşanacağı dönemde 23 bin eczacının zarara uğratılmaması için 45 günlük geçiş sürecine uyulmasını talep ediyor.
 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder