28 Şubat 2007

12.7.15. Klopidogrel Kullanım İlkeleri

ESKİ MEVZUAT 15/06/2007 ÖNCESİ
A) Stent

1) İlaçsız stent stentten 24 saat önce veya stent sonrası taburcu reçetesi ile stentten itibaren 4 haftalık doz raporsuz verilebiliyor. Pca balon patlatma demektir, ilaçlı stent manasına gelmez. Stent tarihi mutlaka reçetede yer almalıdır.
Reçete: Yatan, taburcu reçetesi ile kardiyoloji, iç hastalıkları veya kalp damar cerrahisi yazabilir
Raporla: Bu hekimlerin bulunduğu rapor stentten itibaren 1 ay geçerlidir. Diğer hekimler yazabiblir. (gerek yok rapora)

2) İlaçlı stent: En fazla stent uygulama tarihinden itibaren 6 aylık rapor ile diğer hekimler yazabilir. Stent tarihi mutlaka raporda yer almalı, stent uygulama tarihinden 1 ay sonra çıkmış rapor 5 ay geçerli olabilir.
Reçete: Ayaktan hastaya verilmez, Raporda kardiyoloji, iç hastalıkları veya kalp damar cerrahisi olmalı.

B)Akut Koroner Sendrom:
AKS tanısı ile yatırılan (veya acilde tutulan) EKG değişikliği veya Troponin (+) saptanıp belgelenmiş olan ST yükselmesiz miyokard enfarktüsü veya anstabil anginalı hastalar ile ST yükselmeli miyokard enfarktüsü var ise
Reçete: taburcu veya yatan reçetesi ile iç hastalıkları, kalp damar cerrahisi veya acil tıp uzman hekimleri raporsuz yazabilir
Raporlu: iç hastalıkları, kalp damar cerrahisi veya acil tıp uzman hekimleri bulunduğu rapor ile taburcu olduktan sonra 4 haftalık rapor ile diğer hekimler yazabilir.

c) Kalp kapak biyoprotezi bulunanlarda, koroner arter hastalığı (iskemik kalp hastalığı, aterosklerotik kalp hastalığı), tıkayıcı periferik arter hastalığı veya serebral iskemik olay (iskemik inme) saptanan ve belgelenen hastalarda; gastrointestinel entolerans veya diğer tıbbi nedenlerden dolayı asetilsalisilik asit ve diğer antiagregan ilaçların kullanılamadığı durumlarda gerekçenin belirtilmesi halinde
Reçete: Raporla verilebilir. Raporda: kardiyoloji, iç hastalıkları, nöroloji, kalp damar cerrahisi veya acil tıp uzman hekimlerinden birinin hazırladığı ve 12 ayı geçmemek üzere kullanım süresinin belirtildiği sağlık kurulu raporu ile diğer hekimler tarafından da yazılabilir.

d) Girişimsel periferik veya serebral işlemler sonucu, intrakraniyal de dahil olmak üzere tüm intravasküler (intraarteriyel veya intravenöz) stent, stentgraft, kaplı stent veya tüm intravasküler cihaz (koil, trispan, onyx veya benzeri) yerleştirilen hastalarda kardiyoloji, iç hastalıkları, nöroloji, kalp damar cerrahisi uzman hekimleri veya girişimsel radyoloji işlemini yapan radyolog tarafından rapor aranmaksızın bir defaya mahsus olmak üzere 24 saat öncesinden başlanabilir. Bu işlemler ile ilaç salınımsız stent takılan hastalarda hastanın taburcu olmasından itibaren rapor aranmaksızın 4 haftalık doz bu hekimler tarafından reçete edilebilir. Diğer (ilaç salınımlı) stent takılan hastalarda girişimsel uygulama tarihinden itibaren 6 ayı geçmeyecek şekilde bu hekimlerden birinin hazırladığı sağlık kurulu raporu ile diğer hekimler tarafından da reçete edilebilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder